top of page

Utøvere RÅDANS 2018

Under årets RÅDANS får vi besøk av mange RÅBRA utøvere. Uka før festivalen legges det hver dag ut info om utøvere som opptrer uken etter (mandag legges info om ut de som opptrer mandag under festivalen osv.). 

God lesing om herlige dansekunstnere! 

Les Autre3.jpg

(Les autres) er en koreografi utarbeidet etter tanker og inspirasjon om tidligere og nåtidens segregering av menneskegrupper som innvandrere, homofile og andre grupper som faller utenfor samfunnets gitte forventning om hva som er normalt. I dag ser vi at rasistiske ytringer blir brukt under europeiske valgkamper, at homofile blir kastet ned fra tak i Irak og at fremmedfrykten fortsatt står sterkt hos mange.

(Les autres) er en koreografi som viser to skikkelser som bryter med normalen, i både utseende og kroppsspråk. Kan det som oppleves som ukjent og skremmende samtidig utvikle seg til å bli noe vakkert?

Utøverne er farget med blått over øynene, som i dette tilfellet har en paradoksal betydning. Slik som Davidstjernen kategoriserte jødene under 2.verdenskrig, er den blå streken et symbol på at de er annerledes og må separeresfra andre. Samtidig skal den blå fargen symbolisere havet og himmelen, som formange er synonymer med frihet og muligheter.

Koreografien (Les Autres) er Carl André Johansson og Aurora Itlands førstekoreografiske samarbeid.

Foto: MA Fotografene

BIO

Aurora Haugen Itland er 23 år og nyutdannet danser med B.A i jazzdans fra Balletthøgskolen ved Kunsthøgskolen i Oslo (KHIO) Hun jobber nå freelance med base i Oslo, og har blant annet fremført flere egne verk etter studiene. Aurora blir til høsten å se i The Phantom of the Opera på Folketeatret.

 

Carl André Johansson er 24 år og utdannet danser og musikalartist fra Bårdar Akademiet. I fjor hadde han premiere på sitt første egenproduserte danseteater «Mens vi faller», og er til høsten aktuell med sin andre forestilling «Et glimt av oss». 

Aurora Itland og Carl André Johansson - Les Autres
Kan oppleves: mandag 6.august klokka 18.00 på Tusenårsplassen i Råde
Tirsdag 7.august
Marte Hagland - Lille larve aldri mett
Kan oppleves: tirsdag 7.august klokka 09.30, 10.15 og 16.40 på Bøndernes Hus (Mosseveien 6, 1640 Råde)
Sommerfugl 2018-05-12 kl. 19.48.04.png
marte foto.jpg

Lille larve aldri mett er en interaktiv forestilling for målgruppen 0-3 år. Den er basert på den kjente barneboken med lignende navn: Den lille larven Aldrimett av Eric Carle. Gjennom stemmebruk og bevegelse blir barna tatt med på larvens reise fra den er en sulten, liten larve til den omsider utvikler seg til å bli en vakker sommerfugl.

For å også appellere til de aller yngste i målgruppen som ikke er i stand til å følge et handlingsforløp, er det lagt til rette for at man kan oppleve forestillingen gjennom ulike sanser. Ved bruk av lyttesansen kan man høre den komponerte musikken av Dominik Schmidt-Philipp og min stemme som forteller om larven. Gjennom synssansen kan man både se hvordan larven beveger seg i rommet og de fargerike rekvisittene som fyller rommet. Det er også tilrettelagt for at man kan oppleve gjennom følesansen, hvor barna får mulighet til å kjenne på rekvisittene og larvekostymet. Barna er velkomne til å komme med innspill og utforske og oppleve med hele seg. ”

Medvirkende i prosess og opptreden:
Marte Hagland, koreograf og utøver
Dominik Schmidt-Phillipp, komponist

BIO

Marte Hagland har sin bachelor i dans fra Universitet i Stavanger (2015-2018). Hun har tidligere gått danselinjen ved Stavanger Katedralskole, og samtidig vært en del av kulturskolens talentutviklingsprogram, Ungdomskompaniet. Marte er svært glad i å tilbringe tid med barn, og har mye erfaring med denne målgruppen fra å ha undervist barn på Stavanger og Sandnes kulturskole og Steps dansestudio. Gjennom egendefinert prosjekt på UiS har hun fått innføring i små barns forutsetninger for å møte kunst ved å følge Dybwikdans sitt arbeid, og i denne sammenheng blitt veiledet og skapt barneforestillingen Lille larve aldri mett. Marte er svært engasjert i dans i regionen og sitter som styremedlem i DansiS. ”

Tonje Sannes - Sirkusprinsessa og hemmeligheten
Kan oppleves: tirsdag 7.august klokka 12.00 og 18.10 på Bøndernes Hus
(Mosseveien 6, 1640 Råde)
sirkusprinsesse3.jpg

"Sirkusprinsessa” er en interaktiv danse og teaterforestilling for barn mellom 3 og 8 år. 

Scenen fylles med sirkuseffekter, farger og lys. Det benyttes musikk, sang, dans, fortellerteater samt innslag av sirkus elementer. 

 

Sirkusprinsessa og hemmeligheten handler om å tørre å høre på den stemmen man har inni seg. Vise for andre hvem man egentlig er og hva man føler. Den handler også om hvor vondt det kan være å gå å bære på hemmeligheter, og hvor godt det føles når man kan dele den med noen. Først når man viser sitt sanne jeg, kan man finne sin "rette" plass i sirkuset (og i verden)  Dette er en forestilling full av GLEDE og farger!

Navn på alle medvirkende i prosess og opptreden (ikke kun utøverne) 

Tonje Sannes: Ide, utøver, sirkusprinsessas sang

Johan Sannes: Produsent musikk, samt komponist øvrige musikk spor

Foto: Inger Lise Sannes​

 

tonje_profil2.jpg

BIO

Tonje Sannes jobber som utøvende og skapende dansekunstner og kunstnerpedagog. Tonje har base i Kristiansand men jobber jevnlig i Oslo og samarbeider med flere kunstnere der. 

Som scenekunstner er Tonje opptatt av at kunstfeltet kan brukes til å sette fokus på -og kommentere samtiden. Spesielt er hun opptatt av hvordan mennesker har det, både fysisk og psykisk, og hvilke fortellinger de selv forteller om seg selv og sine liv. 

Det dansespråkelige uttrykket ligger innenfor samtidsdansen, med mye bruk av tekst som utgangspunkt for bevegelsesmaterialet. Kunstneren bruker mye improvisasjon, satt i  faste rammer og strukturer for å beholde lekenhet, åpenhet og en utforskende tilnærming til koreografi. 

Tonje har skapt og gjennomført flere egne prosjekter de siste årene - blant annet "Sirkusprinsessa" som skal på turné med "Den kulturelle sandkassa" i Vennesla høsten 2018. 

I tillegg til å jobbe med egne prosjekter medvirker Tonje i flere andre prosjekter som utøvende danser, sanger og skuespiller.  

Mari Angell-Petersen Grønnesby - ContaKids

Kan oppleves: tirsdag 7.august klokka 17.00 på Bøndernes Hus 

(Mosseveien 6, 1640 Råde)

Contakids.jpg
Mari.jpg

Hva er ContaKids?
ContaKids er et tilbud for foreldre og små barn hvor vi fokuserer på bevegelse, fysisk kontakt og samspill mellom stor og liten. Stemningen i en ContaKids-klasse gir rom for lek og fysisk kontakt mellom foreldre og barn, i en avslappet atmosfære. Gjennom de ulike øvelsene utforsker vi ulike måter å bevege oss sammen på, og barna får styrket ferdigheter som balanse, gripeevne og styrket kjernemuskulatur. Foreldre vil få verktøy som kan hjelpe dem å ta vare på egen kropp i den fysiske leken med barna. Sett av en time med fysisk lek sammen med ditt barn, og opplev en ny form for kommunikasjon mellom deg og ditt barn. 

ContaKids passer for én forelder og ett barn i alderen 2-5 år. Her kreves ingen forkunnskaper, alle er velkommen!

 

BIO

Kurset holdes av Mari Angell-Petersen Grønnesby. Mari er utdannet danser og pedagog, og arbeider for tiden ved Steinkjer Kulturskole med dans og bevegelse for barn og unge. I tillegg jobber hun freelance med diverse prosjekter. Hun gjennomførte ContaKids teacher training i 2017, i Maastricht, Nederland. ContaKids er et forholdsvis nytt konsept som stadig blir mer populært rundt omkring i verden. ContaKids er initiert og utviklet av danser og pedagog i kontaktimprovisasjon, Itay Yatuv. Konseptet stammer nettopp fra kontaktimprovisasjon, og Yatuv har utviklet det gjennom fysisk lek med egne barn, med sin faglige kompetanse i bunnen.

Erikk McKenzie og Hanna Filomen Mjåvatn - Attack Decay Sustain Release

Kan oppleves: onsdag 8.august klokka 13.30 i Rådehallen

(Idrettsveien 26, 1640 Råde)

ADSR_Inge_Schreuder_Lindlov_3093_1.jpg

FOTO: Inge Schreuder Lindlov

Attack Decay Sustain Release er et prosjekt under utvikling hvor Erikk McKenzie viderefører sin praksis med å kombinere musikk og koreografi. Sammen med Hanna Filomen Mjåvatn utforsker han relasjonen mellom lyd og kropp, det organiske og det digitale. Attack Decay Sustain Release er en hybrid mellom koreografi og konsert, og et surrealistisk og underholdende møte mellom kropp og teknologi.

 

Prosjektets tittel er hentet fra elektronisk musikkterminologi. Attack beskriver hvor raskt en kurve øker, decay beskriver hvor raskt den avtar, sustainbeskriver hvor lenge den opprettholdes, release beskriver hvor lenge den blir hengende igjen.

 

Attack Decay Sustain Release har blitt framført i ulike versjoner ved Schous Étyde, Mørkerommet, Fête de la Musique (Global Oslo Music), Rom for Dans og Kulturhuset (Oslo), i samarbeid med bl.a. kunstnerne Fernanda Branco og Ismaera Takeo Ishi. Prosjektet er støttet av Kulturrådet, Fond for Utøvende Kunstnere og Fond for Lyd og Bilde. Koproduseres av Dansearena Nord, Tou Scene og Regional Arena for Samtidsdans.

BIO

Erikk McKenzie

Erikk McKenzie er musiker, danser og utøver. Han studerte ved School for New Dance Development i Amsterdam og har produsert, koreografert og medvirket i flere forestillinger, ofte med en spesiell interesse for relasjonen mellom lyd og bevegelse, det digitale og det organiske.

 

www.erikkmckenzie.com

Hanna Filomen Mjåvatn

Hanna Filomen Mjåvatn er utdannet fra KHiO i 2006. Hun er aktuell med egen produksjon "egentlig..." i TekstLab. Hun har jobbet som utøver for bl.a. kunstnerne Mia Habib, Odd Johan Fritzøe, Inger Reidun Olsen, Marte Aass, Kari Hoaas og Shanti Brahmachari.

 

https://hannafilomen.wordpress.com

Amy Penger og Martijn Joling - Bak lukkede dører

Kan oppleves: torsdag 9.august på PRODA klasse og En RÅ Aften

Amy og Martijn.jpg

"Bak lukkede dører" er en danseforestilling om demokratiets nåværende tilstand. Duetten stiller spørsmålstegn ved hemmelige avtaler laget av regjeringer, organisasjoner og mennesker i store maktposisjoner. 

Hvorfor blir hemmelige avtaler laget og for hvem er de hemmelige?

Vårt mål er ikke å overbevise et publikum om mulige farer, men heller stille spørsmål ved disse bekymringene ved å gi et absurd og humoristisk syn på temaet.

 

BIO

Martijn Dirk Joling startet sin karriere som rapper i Nederland. Han byttet fokus til dans/scenekunst, og studerte kreativ scenekunst på ROC Amsterdam danseakademi (2009) og tok en BA i moderne/samtidsdans ved Kunsthøyskolen i Amsterdam (2014). Martijn har bl.a. jobbet som danser for Dance Company Nanine Linning / Teater Heidelberg og Staatsteater Braunschweig og Bodytalk tanztheater. Som ung kunstner er han påvirket av omgivelsene, og hans forskjellige bakgrunner inspirerer ham til å samhandle med en rekke ulike medier. 

 

Amy Pender ble født i England, men vokste opp i Norge. Hun ble uteksaminert med en BA i Moderne/Samtidsdans fra Kunsthøyskolen i Amsterdam (2014). I sitt siste år på skolen var hun apprentice hos Iceland dance company. Som danser har hun bl.a. jobbet med koreografer og selskaper som Spitfire Dance Company (CZ), Cecilia Moisio (NL / FIN), Liat Waysboort (NL / IL), Blenard Azizaj (DE / AL) og Yaniv Cohen (NO/IL).

Rebecka Berchtold - Dancegirl

Kan oppleves: torsdag 9.august En RÅ Aften

dancegirlrådans.jpeg

Dancegirl:

Fairytales, artificiality, cartoons, machines, expressions, plastic, gurlesque and make-up
all in an aesthetic not hiding from kitsch, not from sugar sweet nor from the raw and grotesque.

In a collage of choreographed emotions, copies and artificial breathing she is dancing hard to escape honesty, authenticity and the expression of true self.

BIO
Rebecka Berchtold is a freelance dancer currently interested in DIY aesthetics, artificiality, faking, power posing, fairytales (especially Alice in Wonderland), the girl room, dancing with friends, gurlesque, emails, pop art, kitsch, doubt, homemade videos, horses, dance training, wigs and princess dresses. She recently graduated from the Dance and Choreography program at The Danish National School of Performing Arts in Copenhagen.
Contact: rebecka.berchtold@gmail.com

Hedda Rivrud og Magnus Grimnes - Du i front

Kan oppleves: torsdag 9.august En RÅ Aften

Du i front.png

Foto: Maja Hannisdal

HeddaRivrud.jpg
pressebilde2 Magnus J. Grimnes, fotograf

Foto: Christian Halse

BIO

Hedda Rivrud (f.10. Oktober 1987) tok sin BA i samtidsdans ved Kunsthøgskolen i Oslo i 2012, og har siden jobbet frilans som utøver og medskapende danser i verk av blant andre Panta Rei Danseteater, Teateragentene, Inger Cecilie Bertrán de Lis, Hege Haagenrud, Linda Birkedal, Mia Habib og Inés Belli. I tillegg har hun, sammen med dansekunstner Tony Tran, dannet Tran/Rivrud Prosjekt. Duoen har til nå produsert to egne verk, ''and then they were'' og ''how to love you'', som er blitt vist på flere festivaler i inn- og utland. 

 

Magnus Jønnum Grimnes (f. 4. April 1988) er en norsk gitarist, komponist og pedagog, opprinnelig fra Kongsberg, nå med base i Oslo. I tillegg til å utforske sitt eget soloformat der han spiller preparert gitar, jobber han med band som den eksperimentelle gitarduoen Gúo, jazzkvintetten NilasaliN og avant garde jazz-trioen KIAP. Han er en allsidig musiker som har vært med på mange prosjekter og har spilt konserter i Norge, Danmark, Japan, Slovakia, Tsjekkia, Tyskland, Belgia, Italia, Nederland, Østerrike og Frankrike. Han har samarbeidet med flere kjente musikere bl.a. den renommerte treblåseren Frank Gratkowski. 

UiS graduates 2018 - Walk on the soft side (koreografi Hagit Yakira)
Kan oppleves: torsdag 9.august En RÅ Aften
uis_dans_sandnes11.jpg
uis_dans_sandnes03.jpg
uis_dans_sandnes02.jpg
uis_dans_sandnes04.jpg
RÅDANS har gleden av å ønske nylig uteksaminerte dansestudenter fra UiS (Universitetet i Stavanger) velkommen til festival og En RÅ Aften. Denne flotte gjengen skal vise et stykke fra sin avsluttende forestilling våren 2018 av koreograf Hagit Yakira. 
 
Utøverne på scenen er: Linn Christin Aagedal, Marte Hagland, Oda Emilie Skogen Ellefsen, Astrid Mæland, Emma Magerøy, Ingvild Maria Thingnes, Maiken Hermansen, Benedicte Ramfjord, Helene Düring Kjær, Live Haug Skullerud og Tanja Lundal Kleiven.
 
En helt RÅ gjeng på terskelen til det profesjonelle danselivet, og RÅDANS føler seg beæret for å fremme de alle sammen! 
FOTO: Marie von Krogh

Walk on the soft side

Nytt verk av Hagit Yakira, skapt for og med avgangsstudentene på BA i dans ved Universitetet i Stavanger våren 2018.

"In between details and energy, slowing down and speeding up, a group and individuals - a dance is being danced."

Nora Helena Dyrholm - Sceletus

Kan oppleves: fredag 10.august klokka 13.00 i Rådehallen

(Idrettsveien 26, 1640 Råde)

Skeletus.JPG

Sceletus - danseteater for barn i alle aldre. 

Skjelettet Sceletus og danseren Nora drar på en oppdagelsesferd om kroppens bevegelsesmuligheter og begrensinger. I barneforestillingen får barna lært anatomi på en morsom og underholdende måte. Nora Helena Dyrholms store interesse for anatomi og ønske om å informere barn om kroppens uendelige muligheter (og noen begrensninger) gir denne forestillingen noe morsomt, men lærerikt de kan sitte igjen med. "Er det musklene eller skjelettet som beveger seg?", spør Sceletus.

BIO

Nora Helena Dyrholm har utdanning fra Universitetet i Stavanger ved fakultetet for musikk og dans. Hun har bachelor i dans og praktisk pedagogisk utdanning for dansere (PPU). 

Under utdanning tok hun et semester på utveksling på State University of New York, Brockport. Her var hun i produksjon utenfor skolen med ulike koreografer, blant annet Vanessa WanWormer. 

Under utveksling tok hun ekstra fag med anatomi og fysiologi for dansere, noe som skapte interesse for kroppens funksjoner. Hun jobbet også som fast vikar på Sandnes kulturskole og Steps Dansestudio og koreograferte i en rekke forestillinger gjennom disse arenaer. 

I tillegg er Nora instruktør i flere år ved Fresh Fitness og SiS. Hun har utdanning i ulike Les Mills kurs, som består av å instruere funksjonell trening for deltakerne. Hun har derfor mye erfaring med å holde alle aldre i god form.

Under og etter hennes utdanning tar hun små oppdrag ved siden av hennes pedagog- jobber ved ulike danseskoler. Sommeren 2017 hadde hun blant annet ”Sommerdans” for Handikap- forbundet i Kristiansand og omegn på Samsen Kulturhus som skapte positive reaksjoner i media.

Sceletus ble vist under "Sommer i Kilden" i Kristiansand 3.juli 2018 og forestillingen skal ut i Den Kulturelle Sekken skoleåret 2018/19. 

Kingwings Crew

Kan oppleves: lørdag 11.august Festforestilling i Rådehallen (Idrettsveien 26, 1640 Råde)

Screen Shot 2018-04-22 at 14.06.08.png

Utøvere:

Morad ´Bboy Miracle´ Aziman

Trond Andre ´Btech´ Hansen

Magnus Emaka ´Padawan´ Einang

Kristian ´Bboy Monk´ Høiland

Andreas ´Bboy AS´ Vorkinnslien

 

Kingwings Crew ble etablert i 2005, men mange av medlemmene har danset siden 1999. Vi består av medlemmer med bakgrunn fra 12 ulike land og som representer 8 norske byer. Kingwings er et bevis på at kulturell variasjon og livserfaring fra forskjellige steder er en styrke og ikke en svakhet. 

Kingwings Crew har jobbet hardt i mange år for å gjøre break og hip hop mer anerkjent og mer akseptert som en profesjonell dansestil. I 2014 mottok de Oslo bys kunstner/kulturpris for arbeidet, og med det ble de den første break/hip hop gruppe til å motta en slik hederlig pris. I tillegg har de danset under Kongen og Dronningens 25 års jubileum og på Stortingets 150 års jubileum. 

I tillegg har Kingwings Crew medvirket i mange TV program som følgende: Norske Talenter, MGP, Artistgallaen, Idrettsgallaen, TV-aksjonen, Stjernekamp, osv. 

I teaterverden har vi vært med på flerfoldige profesjonelle oppsetninger. For å nevne noen: Jesus Christ Superstar, Jungelboken, Baller, Grease, Kaptein Sabeltann, Jul i Blåfjell, Thriller Live world tour og Cirque de Soleil Paris.

 

Vi jobber for øyeblikket med produksjoner i samarbeid med andre kunstnere. Og i sommer skal flere medlemmer av Kingwings være med i innspillingen av ny norsk spillefilm. 2 av medlemmene har hovedroller. 

Vi har vunnet priser, solgt ut Operaen, vunnet uttallige konkurranser både i Norge og i utlandet (battles).

Mandag 6.august
Onsdag 8.august

Torsdag 9.august

'' Du i front '' er en improvisert duo der vi med hvert vårt instrument, - kropp og gitar/dans og lyd, inviterer publikum med i vurderingen av hvem som rår over hvem i et scenisk møte. Ved å trigge hverandre til lek gjennom variasjoner av dynamikk, intensitet og stemning, utforsker vi om det å rå over noe eller noen er å lede an, å være i fokus eller å gi fokus, å vite nøyaktig hva man gjør, eller å gi seg hen og la spontane uttrykk slippe til. 

Vi lar oss inspirere og påvirke av publikum rundt oss. Vil publikum anse seg som passivt observerende, eller som et flertall med mulighet til å legge føringer for det som skjer?

Fredag 10.august

Lørdag 11.august

bottom of page