top of page

RÅDANS 2018

Under RÅDANS 2018 kunne man oppleve ulike former for dans - gjennom forestillinger,

opplevelser og kurs. Scroll nedover for å lese om de ulike forestillingene.

For å lese om de RÅ støttespillerne for 2018, trykk her

MANDAG 6.AUGUST

IMG_20180806_180918.jpg
KICKOFF

Mandag 6.august startet årets RÅDANS og det  ble markert med Kickoff på Tusenårsplassen i Råde (Karlshus). Rundt 50 tilskuere hadde funnet veien til Råde sentrum for å markere åpningen av RÅDANS 2018. 

Her fikk man oppleve "Les Autres", av og med

Aurora Itland og Carl André Johansson -

begge fra Halden. 

                  

Les Autres.jpg

TIRSDAG 7.AUGUST

Sirkusprinsessa og hemmeligheten

 Barnas Dag

Denne dagen fikk man oppleve forestillinger og andre dansende aktiviteter for barn i alderen 0-8 år, og alt var GRATIS! 
Det var lagt opp så man kunne få med seg alt. I pausene mellom fikk barna gratis vafler og frukt :) 
Over 30 barn var innom denne dagen - helt rått!

 • Lille larve aldri mett - forestilling av og med Marte Hagland for barn fra 0-3 år. 
   

 • Sirkusprinsessa og hemmeligheten - forestilling av og med Tonje Sannes for barn fra 3-8 år. Varighet 30.min +lek/utforskning på slutten.
   

 • Contakidsen time for barn fra 2-5 år med en forelder hvor fokus ligger på bevegelse, fysisk kontakt og samspill mellom liten og stor. En morsom time ledet av Mari Angell-Petersen Grønnesby. 
   

Moss Avis var innom denne dagen og laget fin sak i avisa.
Sjekk ut artikkelen 
her

Barnas Dag2.jpg
Barnas Dag1.jpg
Lille larve.jpg
Lille larve aldri mett

ONSDAG 8.AUGUST

ADSR 2.jpg

ATTACK DECAY SUSTAIN RELEASE

Forestilling i Rådehallen på dagtid for barn som deltar på dansekurs og andre interesserte - åpent for alle! 

"Attack Decay Sustain Release er et prosjekt under utvikling hvor

Erikk McKenzie viderefører sin praksis med å kombinere musikk og koreografi. Sammen med Hanna Filomen Mjåvatn utforsker han relasjonen mellom lyd og kropp, det organiske og det digitale. 

Attack Decay Sustain Release er en hybrid mellom koreografi og konsert, og et surrealistisk og underholdende møte mellom kropp og teknologi.

 

Prosjektets tittel er hentet fra elektronisk musikkterminologi. Attack beskriver hvor raskt en kurve øker, decay beskriver hvor raskt den avtar, sustainbeskriver hvor lenge den opprettholdes, release beskriver hvor lenge den blir hengende igjen".

TORSDAG 9.AUGUST

PRODA - Partnering m/Amy og Martijn

PRODA RÅ 6.jpg
PRODA_RÅ.jpg
PRODA RÅ 3.jpg
PRODA RÅ4.jpg

PRODA 9.august - Partnering med Amy Pender og Martijn Joling
Under årets RÅDANS festival kunne man delta på en råbra PRODA klasse i partnering.

 

BIO

Martijn og Amy møtte hverandre under sin utdanning ved Kunsthøyskolen i Amsterdam.De har jobbet sammen i flere prosjekter, blant annet for Liat Waysbort (NL/IL), Blenard Azizaj (DE/AL) og Bodytalk (DE). I 2015 assisterte Amy Martijn da han lagde stykket “Limitless” ved Staatstheater Braunschweig (DE), og i 2017 lagde de sin første duett “Bak lukkede dører”.

PRODA RÅ2.jpg

En RÅ Aften - forestilling

RÅDANS har fokus på de RÅ ideene, de RÅ utøverne og de RÅ tolkningene. Under "En RÅ Aften" fikk man oppleve fire ulike danseinnslag som på ulike måter faller inn under dette begrepet "RÅ" - f eks ved at innslaget er helt ferskt, utøverne tolker begrepet "rå" gjennom samspill på scenen eller at tema bak stykket er rått og aktuelt.

Dette var en råbra aften med rå dans og andre råheter. 

Bak lukkede dører

RÅ_AFTEN_11.jpg

Koreografi og utøvere:

Martijn Joling, Amy Pender

"Bak lukkede dører" er en danseforestilling om demokratiets nåværende tilstand. Duetten stiller spørsmålstegn ved hemmelige avtaler laget av regjeringer, organisasjoner og mennesker i store maktposisjoner. 

Hvorfor blir hemmelige avtaler laget og for hvem er de hemmelige?

 

Vårt mål er ikke å overbevise et publikum om mulige farer, men heller stille spørsmål ved disse bekymringene ved å gi et absurd og humoristisk syn på temaet.

Du i front

En_RÅ_Aften4.jpg

Medvirkende, idé og konsept:

Hedda Rivrud (dans) og Magnus Jønnum Grimnes (musikk)

'' Du i front '' er en improvisert duo der vi med hvert vårt instrument, - kropp og gitar/dans og lyd, inviterer publikum med i vurderingen av hvem som rår over hvem i et scenisk møte.

Ved å trigge hverandre til lek gjennom variasjoner av dynamikk, intensitet og stemning, utforsker vi om det å rå over noe eller noen er å lede an, å være i fokus eller å gi fokus, å vite nøyaktig hva man gjør, eller å gi seg hen og la spontane uttrykk slippe til. 

 

Vi lar oss inspirere og påvirke av publikum rundt oss. Vil publikum anse seg som passivt observerende, eller som et flertall med mulighet til å legge føringer for det som skjer?

Dancegirl

Råaften.jpg

Performance:

with and by Rebecka Berchtold.

Thanks to Danscentrum Syd, Emilie Gregersen, Lydia Östberg Diakite, Rasmus Ölme and Sara Gebran for artistic advice and support.

Walk on the soft side

UIS .jpg

Koreograf: Hagit Yakira
 

Beskrivelse: 

Nytt verk av Hagit Yakira, skapt for og med avgangsstudentene på BA i dans ved Universitetet i Stavanger våren 2018.
 

"In between details and energy, slowing down and speeding up, a group and individuals - a dance is being danced."
 

Utøvere: 

Linn Christin Aagedal, Marte Hagland, Oda Emilie Skogen Ellefsen, Astrid Mæland, Emma Magerøy, Ingvild Maria Thingnes, Maiken Hermansen, Benedicte Ramfjord, Helene Düring Kjær, Live Haug Skullerud, Tanja Lundal Kleiven

FREDAG 10.AUGUST

Sceletus.jpg
Sceletus2.jpg
LØRDAG 11.AUGUST

SCELETUS - forestilling for barn i alle aldre

 

Konsept, idé og utøver: 

Nora Helena Dyrholm

Skjelettet Sceletus og danseren Nora drar på en oppdagelsesferd om kroppens bevegelsesmuligheter og begrensinger. I barneforestillingen får barna lært anatomi på en morsom og underholdende måte. 

Nora Helena Dyrholms store interesse for anatomi og ønske om å informere barn om kroppens uendelige muligheter (og noen begrensninger) gir denne forestillingen noe morsomt, men lærerikt de kan sitte igjen med. "Er det musklene eller skjelettet som beveger seg?", spør Sceletus.

FESTFORESTILLING I RÅDEHALLEN

Fest. .jpg

Siste dag av RÅDANS ble markert på storslått vis, med en råkul Festforestilling i Rådehallen. 

Barn som deltok på dansekurs viste frem det de hadde lært og laget under festivalen.

Her fikk man se ulike stilarter og kule koreografier. 

I tillegg til barn på scenen, var det innslag av profesjonelle dansere: 

 • Utdrag av Performance LAB. Vi fikk et lite innblikk i hva 10 profesjonelle dansere har jobbet med under festivalen. 

 • Kingwings Crew. I år var vi heldige som får besøk av dette råbra breakdance crewet (info lenger ned). Den ene utøveren, Magnus, underviste barna i hiphop/breakdance under RÅDANS 2018. 

Festfore...jpg
LAB..jpg

KINGWINGS CREW

Kingw.jpg

Utøvere:

Magnus Emaka ´Padawan´ Einang
Kristian ´Bboy Monk´ Høiland
Andreas ´Bboy AS´ Vorkinnslien
Sathieshnaa ´Bgirl Sathie´ Sivamohan
Ernest ´Pacha´Sognefjord

 

Kingwings Crew ble etablert i 2005, men mange av medlemmene har danset siden 1999. Vi består av medlemmer med bakgrunn fra 12 ulike land og som representer 8 norske byer. Kingwings er et bevis på at kulturell variasjon og livserfaring fra forskjellige steder er en styrke og ikke en svakhet. 

Kingwings Crew har jobbet hardt i mange år for å gjøre break og hip hop mer anerkjent og mer akseptert som en profesjonell dansestil. I 2014 mottok de Oslo bys kunstner/kulturpris for arbeidet, og med det ble de den første break/hip hop gruppe til å motta en slik hederlig pris. I tillegg har de danset under Kongen og Dronningens 25 års jubileum og på Stortingets 150 års jubileum. 

I tillegg har Kingwings Crew medvirket i mange TV program som følgende: Norske Talenter, MGP, Artistgallaen, Idrettsgallaen, TV-aksjonen, Stjernekamp, osv. 

I teaterverden har vi vært med på flerfoldige profesjonelle oppsetninger. For å nevne noen: Jesus Christ Superstar, Jungelboken, Baller, Grease, Kaptein Sabeltann, Jul i Blåfjell, Thriller Live world tour og Cirque de Soleil Paris.

 

Vi jobber for øyeblikket med produksjoner i samarbeid med andre kunstnere. Og i sommer skal flere medlemmer av Kingwings være med i innspillingen av ny norsk spillefilm. 2 av medlemmene har hovedroller. 

Vi har vunnet priser, solgt ut Operaen, vunnet uttallige konkurranser både i Norge og i utlandet (battles).

DANSEKURS FOR BARN 7.-11.AUGUST

 Dansekurs i Rådehallen for barn i 2-7 klasse

Tirsdag til fredag fikk barn fra 2-7 klasse gratis danseundervisning i Rådehallen. Det kom dyktige pedagoger som underviste i hiphop/breakdance og moderne dans, samt capoeria. 

Dette var en morsom uke med masse råbra dans.

PERFORMANCE LAB FOR PROFESJONELLE DANSERE 6.-11.AUGUST

Festforestilling2.jpg

Deltakere Performance LAB 2018: 

Carl André Johansson, Monica Eileen Johnsen, Andrea Winsnes, Ingrid K. Sørensen, Linn Hamnvik, Elise Bakke, Astrid Mæland, Ingvild M. Thingnes og Oda Emilie Skogen Ellefsen

Performance LAB med Therese Skauge

Fra 6.-11.august jobbet en gruppe dansere utforskende gjennom improvisasjon med rå bevegelser og rå lek. Hvordan får vi frem de helt rå bevegelsene som kommer før tanken? Hvordan leke med de rå bevegelsene med andre utøvere? 
Fokus under uka var å utforske det fysiske og hvordan man utifra ulike oppgaver sammen skaper noe unikt og rått. 
Dette ble et spennende møte mellom utøvere og koreograf. 

 

Om koreograf:
Therese Skauge er en dansekunstner med bred erfaring både fra institusjon og det frie feltet. Hun var ansatt som danser i Carte Blanche fra 1990 til 2008. Der jobbet hun med en rekke fremtredende koreografer, både norske og internasjonale, både som skapende og medskapende. Som dansekunstner i det frie feltet har Therese jobbet særlig mye med internasjonalt kjente musikere, hvor improvisasjon har vært en bærende del av samarbeidet. Therese har de siste syv årene også erfaring som pedagog ved KHIO.

PL 1.jpg
PL 3.jpg
bottom of page